Posted on 1 Reactie

Magic 2015 (M15) onder de loep genomen door Hexproof

Magic 2015

Op 18 juli 2014 komt de set Magic 2015 (M15) wereldwijd uit en deze serie is vanaf dan ook te bestellen bij Hexproof. Magic 2015 is alweer de 16e Magic core set sinds Magic the Gathering ooit uit kwam in 1993.

Magic 2015 samengevat
Wanneer we M15 beschouwen, zien we een hoop interessante kaarten. Kaarten waarmee je je decks eenvoudig kan versterken of juist een nieuwe impuls kan geven. Ook zijn er een aantal kaarten waar je een nieuw deck omheen kan bouwen. Kortom, Magic 2015 lijkt een erg sterke core set te zijn.

Waar Magic 2014 nog kaarten uit eerdere core sets, bijvoorbeeld uit M10, M11, M12 en M13, recyclede, heeft Magic 2015 andere kaarten in de serie. Een aantal kaarten komen voort uit voorgaande series, zoals Theros, Born of the Gods en Journey into Nyx. Daarnaast lijkt Magic 2015 veel ‘nieuwe’ kaarten te hebben en voort te bouwen op voorgaande series. Zo komen de Slivers terug uit Magic 2014 en worden er met de Avatars diverse verwijzingen gemaakt naar voorgaande series, zoals Theros en Return to Ravnica. De gerecyclede kaarten komen bovendien uit andere series dan dat Magic dat eerder deed, bijvoorbeeld uit 10th edition, Zendikar of het Innistrad block. Ontwikkelaar Wizards of the Coast lijkt hiermee nieuw leven in de core sets te hebben geblazen.

Waaruit bestaat Magic 2015 precies?
Magic 2015 bestaat uit 269 kaarten (101 Commons, 80 Uncommons, 53 Rares, 15 Mythic Rares en 20 Basic Land). Wat hier anders is dan bijvoorbeeld Magic 2014, is dat er 20 kaarten meer in de serie zitten. Dit is ten goede gekomen aan het aantal uncommons. Zo zitten in M15 80 uncommons, in plaats van 60 uncommons zoals dat bij eerdere Magic-series het geval was.
Met name de mythic rares en rares van Magic 2015 zijn sterk te noemen. Bijna iedere kaart zal een rechtstreekse aanvulling op je bestaande decks zijn, of zal een basis vormen om een deck om heen te bouwen.

Magic 2015 heeft als gezicht de planeswalker Garruk. Waar Garruk eerder nog een groene planeswalker was, heeft hij nogmaals een duistere kant gekregen en is groen/zwart geworden. Planeswalker Nissa, een elf uit Zendikar, keert terug als groene planeswalker, net als Ajani (wit), Jace Beleren (blauw), Liliana Vess (zwart) en Chandra Nalaar (rood). Wat opvalt is dat Ajani, Jace en Nissa nieuwe planeswalker abilities hebben. Met name Ajani valt als erg sterk te bestempelen, net als de Ajani in Journey into Nyx.

Magic 2015 cycles en mechanics
In M15 zijn nog een aantal andere cycles aanwezig. Zo keren de slivers uit M14 terug met 6 creatures en een land en zijn er 6 avatars die refereren aan voorgaande magic-series. Ook zijn er in M15 6 legendary creatures; een legendary van iedere kleur en een vijfkleuren Sliver Hivelord. Ook de Wizard Staves (‘Staff of …’) keren terug – uncommon artifacts voor 3 mana die een leven geven wanneer een spell of land van een bepaalde kleur wordt gespeeld.
Wat M15 verder aantrekkelijk maakt, is de aanwezigheid van de zogenaamde enemy pain lands – rare lands die een colorless mana, of een mana van een kleur kunnen genereren tegen 1 damage voor de speler. Deze enemy pain lands zijn aantrekkelijk in ieder multicolor-deck.

Iedere Magic serie heeft een bepaalde (nieuwe) mechanic of recycled een oude mechanic uit een voorgaande serie. Zo had het Theros block diverse nieuwe mechanics, zoals Heroic, Constellation en Strive. Magic 2015 recycled ‘slechts’ de oude mechanic ‘convoke’ uit Ravnica, die ook al terugkwam in Future Sight. Convoke houdt het volgende in:

Each creature you tap while casting this spell reduces its cost by or by one mana of that creature’s color.

Met andere woorden: wanneer je een spell speelt die de mechanic ‘convoke’ in de beschrijving heeft staan, mag je creatures die jij bezit tappen. Per getapte creature verminder je de casting cost van de gespeelde spell met 1 colorless mana, of met 1 mana van de kleur die de getapte creature heeft. Je kunt je wel voorstellen wat dat voor bepaalde spells kan betekenen: goede kaarten spelen voor bijna geen of zelfs geen mana.
Toch is het jammer dat er in Magic 2015 slechts 1 mechanic zit. Zeker wanneer je deze mechanic zou vergelijken met de mechanics uit het Theros block, komt ‘convoke’ wat ‘saai’ op ons over.

Magic 2015 – de beoordeling van Hexproof

Magic 2015 heeft ten opzichte van eerdere Magic core series, zoals Magic 2014 en Magic 2013, veel kaarten die we al een tijd niet gezien hebben of die geheel nieuw zijn. Ook heeft M15 diverse kaarten die op eerdere blocks inspelen, zoals Magic 2014 of Theros, en daarmee waarschijnlijk je oude, reeds bestaande decks, zullen versterken. Bijna iedere mythic rare of rare zal een rechtstreekse aanvulling op je bestaande decks zijn, of zal een basis vormen om een deck om heen te bouwen. M15 heeft genoeg kaarten waarmee je ook nieuwe decks kan maken en nieuwe combinaties kan maken. De terugkeer van planeswalker Garruk in een meer duistere vorm en de introductie van andere planeswalkers maakt de serie spannend en uitdagend.
Toch hadden we gehoopt op andere mechanics, of meer spannende mechanics dan alleen ‘convoke’. Convoke is welliswaar een sterke mechanic, ware het niet dat convoke-kaarten vaak in de basis duur qua casting cost te noemen zijn.

Al met al is Magic 2015 een serie die je absoluut niet mag missen. M15 zal naar onze verwachting het komende jaar de basis vormen voor menig Magic deck. Voor starters of beginnende spelers van Magic the Gathering – wanneer je zou starten met het spelen van Magic, is dit het ideale moment om in te stappen.
Onze beoordeling van de serie Magic 2015 is dan ook:

hexproof 4,5 stars
4,5 van de 5 sterren

Bekijk de Magic 2015 (M15) producten op onze website »

Let op: Magic 2015 is bijna uitverkocht bij Hexproof!

Andere Magic the Gathering recensies

Lees ook onze recensies van:

1 thought on “Magic 2015 (M15) onder de loep genomen door Hexproof

Reacties zijn gesloten.