Posted on 2 Reacties

Khans of Tarkir (KTK) onder de loep genomen door Hexproof

Op 26 september 2014 komt het eerste deel van de Tarkir set, Khans of Tarkir, wereldwijd uit en deze serie is vanaf dan ook te bestellen bij Hexproof. Khans of Tarkir is alweer het 65ste expansion set sinds Magic the Gathering ooit uit kwam in 1993.

Khans of Tarkir samengevat
Tarkir is een wereld met vijf oorlogvoerende clans, de Abzan, Jeskai, Sultai, Mardu en Temur. Iedere clan heeft zijn eigen specialiteit en dynamic.

Wanneer we Khans of Tarkir (KTK) beschouwen, vallen een aantal zaken direct op. Ten eerste is iedere clan is gebaseerd op 3 kleuren. De clans zijn als volgt bepaald:

 • Abzan – Wit, Zwart, Groen
 • Jeskai – Blauw, Rood, Wit
 • Sultai – Zwart, Groen, Blauw
 • Mardu – Rood, Wit, Zwart
 • Temur – Groen, Blauw, Rood

De drie kleuren in deze combinatie zijn niet eerder als een geheel geintroduceerd en deze kleuren zijn precies het tegenovergestelde van de clans / kleuren uit Shards of Alara , Conflux en Alara Reborn.
Iedere clan heeft uiteraard creatures die bij de clan horen, maar ook charms en banners. Charms kennen we al uit bovengenoemde series en die van de guilds van Ravnica, die we zagen in Return to Ravnica, Gatecrash en Dragon’s Maze. De banners lijken op ‘cluestones’ uit bovengenoemde series; artifacts die een mana kunnen genereren die bij de clan hoort en wanneer je deze sacrificed, je een kaart mag pakken.
Ook heeft iedere clan een bijbehorend landje, die 1 van de drie mana kan genereren.

Nieuwe dynamics en de terugkeer van Morph
Ten tweede worden er een aantal nieuwe dynamics en een oude dynamic geintroduceerd. Deze dynamics zijn:

 • Outlast (Put a +1/+1 counter on this creature. Outlast only as a sorcery.) Deze dynamic behoort over het algemeen tot de Abzan clan.
 • Prowess (Whenever you cast a noncreature spell, this creature gets +1/+1 until end of turn). Deze dynamic hoort over het algemeen bij de Jeskai clan.
 • Delve (Each card you exile from your graveyard while casting this spell pays for 1). Deze dynamic behoort tot de Sultai clan.
 • Raid (If you attacked with a creature this turn, then ……). Behoort tot de Mardu clan.
 • Ferocious (een ability die ingaat onder een bepaalde omstandigheid wanneer je een creature van power 4 of groter hebt). Deze dynamic hoort bij de Temur clan.

De bestaande dynamic die opnieuw wordt ingezet, is morph. Morph kwam oorspronkelijk uit de serie ‘Onslaught’ uit 2002 en kwam al eerder terug in het ‘Time Spiral block’ uit 2006/2007. Morph betekent:

 • Morph (manacost)(You may cast this card face down as a 2/2 creature for . Turn it face up any time for its morph cost.)

Bij bepaalde morph kaarten triggert een effect wanneer de creature ‘face up’ wordt geplaatst, de andere keer kun je de originele kaart iets goedkoper spelen. Een interessante dynamic die dus in Khans of Tarkir terugkeert! Overigens, alle clans maken gebruik van Morph.

Ten derde introduceert Khans of Tarkir, zoals je van een expansion set mag verwachten, een hoop nieuwe kaarten. Zoals hierboven ook al uiteengezet, hebben veel kaarten te maken met een clan, gecombineerd met een bepaalde ability. Toch zijn er ook kaarten die in meerdere clans inzetbaar zouden zijn. Dit zijn met name de artifact, monocolor of dualcolor kaarten. Khans of Tarkir is daarom ook een mooie aanvulling op je al bestaande (dualcolor-)decks.

Ten vierde is Khans of Tarkir een kleine uitstap naar eerdere series. Zo keren Sorin en Sarkhan als planeswalkers uit diverse Magic series terug. Ook een aantal kaarten wordt gerecycled uit series als Return to Ravnica, Magic 2014 en Magic 2015.

Waaruit bestaat Khans of Tarkir (KTK) precies?

Khans of Tarkir bestaat uit 269 kaarten (101 Commons, 80 Uncommons, 53 Rares, 15 Mythic Rares en 20 Basic Land). Dit is dezelfde verdeling als Magic 2015 en anders dan bijvoorbeeld Magic 2014. Er zitten namelijk 20 kaarten meer in de serie. Dit is ten goede gekomen aan het aantal uncommons. Zo zitten in KTK 80 uncommons, in plaats van 60 uncommons zoals dat bij eerdere Magic-series het geval was.

De kracht van de mythic rares en rares van Khans of Tarkir zijn divers te noemen. Veel kaarten zullen een rechtstreekse aanvulling op je bestaande decks zijn, of zal een basis vormen om een deck om heen te bouwen. Volgens ons is van een aantal kaarten de directe impact nog niet in te schatten.

De verzamelaars van Magic the Gathering zullen vooral blij zijn met de terugkeer van de zogenaamde Fetch Lands, landen die we al eerder zagen in o.a. Mirage en Zendikar. Deze rare lands kun je voor 1 life sacrificen en mag je een basic land in het spel leggen die de kaart aangeeft. Het bijzondere aan dit land, is dat je het landje niet tapped in het spel legt, maar normaal.

De gehele set kaarten van Khans of Tarkir kun je hier zien.

Khans of Tarkir – de beoordeling van Hexproof

Khans of Tarkir heeft alles wat je van een goede expansion set mag verwachten; nieuwe dynamics, combinaties, creatures en andere spells. De vele nieuwe kaarten en combinaties zorgen ervoor dat het spelen van Magic the Gathering een nieuwe impuls krijgt. Meer ervaren spelers zullen het spelen met drie kleuren nog herkennen uit o.a. Shards of Alara en de komst van Khans of Tarkir toejuichen.

Khans of Tarkir introduceert een aantal nieuwe mechanics die erg gaaf zijn.  Dat iedere clan een mechanic heeft, zorgt ervoor dat je deze helemaal kunt uitbuiten, wanneer op de juiste manier gebruikt. Je krijgt al snel een binding met de speelstijl die de clan hanteert. De terugkeer van morph zorgt ervoor dat er vele kaarten op the battlefield terecht komen waarvan je tegenstanders zenuwachtig worden. Waar wij M15 nog ietwat saai vonden met de mechanics, pakt Khans of Tarkir dus uit.

Ben je op zoek naar een nieuwe Magic ervaring? Dan is Khans of Tarkir een serie die je absoluut niet mag missen. Khans of Tarkir zal nieuwe inspiratie geven voor bepaalde decks die je al hebt en de basis zijn voor vele nieuwe decks. Voor starters of beginnende spelers van Magic the Gathering raden wij een core-serie als Magic 2015 of Magic 2014 aan om mee te beginnen.

Onze beoordeling van de serie Khans of Tarkir is dan ook:

hexproof 4,5 stars

4,5 van de 5 sterren

Bekijk hier de producten van Khans of Tarkir die je kunt kopen bij Hexproof!

Andere Magic the Gathering recensies

Lees ook onze recensies van:

2 thoughts on “Khans of Tarkir (KTK) onder de loep genomen door Hexproof

Reacties zijn gesloten.